Wykonanie
Uwielbiam tworzyć takie małe wersje tradycyjnego sernika. Są świetne, aby zaspokoić chwilowy "
słodyczowy" głód. Do tego, mój przepis jest całkiem zdrowy. Z dodatkiem letnich, mrożonych
malin. Smakują naprawdę dobrze. Świeże, lekkie, delikatne i już prawie...wiosenne :)
/12 serniczków/250g
ricotty150g
jogurtu greckiego2
jajka4 łyżeczki
stewii1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej6 podłużnych
biszkoptówokoło 1/2 szklanki
malindo podania: 3 łyżki
wiórków kokosowychRicottę zmiksować z
jogurtem i
jajkami. Dodać
stewię i
mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników. Każdy
biszkopt połamać na 4 równe części.Formę wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć 2 kawałeczki
biszkoptów i wlać około 3-4 łyżki masy. Na wierzchu położyć 2
maliny. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim serniczki przez około 15 minut. Następnie uchylić drzwi piekarnika i studzić je przez 30 minut. Wyjąć i ostudzić całkowicie. Najlepiej schłodzić je w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!