ßßß Cookit - przepis na Truskawki i jagody pod żytnią kruszonką z kakao

Truskawki i jagody pod żytnią kruszonką z kakao

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię owoce zapiekane pod kruszonką. Wiosną jest to rabarbar, latem są to maliny, jagody i truskawki, a w chłodniejszym okresie zapiekam jabłka i gruszki. Kruszonkę też zawsze staram się robić inną. Czasami mam ochotę na prawdziwą na maśle, dodatków bez żadnych, innym razem przygotowuję ją z samych "zdrowych" składników: płatki owsiane, pełnoziarniste mąki, miód. Od czasu do czasu wsypię trochę kakao lub orzechy. Zdarza się też jej całkowicie wegańska wersja. Dzisiaj prezentuję żytnią, kakaową kruszonkę z płatkami owsianymi i miodem. Zapiekłam pod nią truskawki i jagody, które zalegały w mojej zamrażarce. Bardzo polecam ten prosty, pyszny i szybki deser :)
/forma widoczna na zdjęciach/
85g mąki żytniej razowej
3 łyżki żytnich otrębów
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
65g masła
3 łyżki wody
około 400g owoców, np. jagody i truskawki (mogą być mrożone)
Do miski wsypać mąkę, otręby, płatki owsiane i kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło, miód i wodę. Rozetrzeć palcami na kruszonkę, można uformować trochę większe kawałki. W formie umieścić owoce. Przykryć je kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2016/03/truskawki-i-jagody-pod-zytnia-kruszonka.html