Wykonanie
Bardzo lubię
owoce zapiekane pod kruszonką. Wiosną jest to
rabarbar, latem są to
maliny,
jagody i
truskawki, a w chłodniejszym okresie zapiekam
jabłka i
gruszki. Kruszonkę też zawsze staram się robić inną. Czasami mam ochotę na prawdziwą na
maśle, dodatków bez żadnych, innym razem przygotowuję ją z samych "zdrowych" składników:
płatki owsiane, pełnoziarniste
mąki,
miód. Od czasu do czasu wsypię trochę
kakao lub
orzechy. Zdarza się też jej całkowicie wegańska wersja. Dzisiaj prezentuję żytnią,
kakaową kruszonkę z
płatkami owsianymi i
miodem. Zapiekłam pod nią
truskawki i
jagody, które zalegały w mojej zamrażarce. Bardzo polecam ten prosty, pyszny i szybki deser :)
/forma widoczna na zdjęciach/85g
mąki żytniej razowej3 łyżki
żytnich otrębów3 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
kakao1 łyżka
miodu65g
masła3 łyżki
wodyokoło 400g
owoców, np.
jagody i
truskawki (mogą być mrożone)Do miski wsypać
mąkę,
otręby,
płatki owsiane i
kakao. Dodać pokrojone na kawałki
masło,
miód i
wodę. Rozetrzeć palcami na kruszonkę, można uformować trochę większe kawałki. W formie umieścić
owoce. Przykryć je kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Smacznego!