Wykonanie
Coś dla miłośników kuchni roślinnej czyli
mleko owsiane. Ja ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z tym
mlekiem, ale zanim
doszłam do tego, żeby mi to
mleko smakowało odbyłam kilka prób. Raz zalewałam
płatki wrzątkiem, raz je mieliłam innym razem namaczałam. Denerwował mnie fakt, że
mleko było ciągle mocno kleiste. Aż do zeszłego tygodnia. Gdy
płatki załam przegotowaną letnią
wodą i od razu zmiksowałam.
Mleko owsiane idealne. :))) Wspaniale nadaję się do naleśników, koktajlów, a nawet
kawy.
Składniki100 g
płatków owsianych (górskich)1 l letniej przegotowanej
wody1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią (opcjonalnie)
Płatki wraz z
wodą wrzucić do blendera i miksować ok 2 minut na najwyższych obrotach. Następnie przecedzić przez gęste sito. Wyrzuć resztki i ponownie odcedzić
mleko tym razem przez gazę. Można dosłodzić
cukrem lub
syropem klonowym. Gotowe
mleko przechowywać przez kilka dni w lodówce.