ßßß Cookit - przepis na Chleb śródziemnomorski

Chleb śródziemnomorski

nazwa

Wykonanie

Robiąc kolejne wpisy na temat chleba zastanawiam się jak jest jak to jest że on nam się nigdy nie nudzi, jemy go codziennie, a teraz wyobraźcie sobie że codziennie jecie pomidorową. Mogę się założyć że po tygodniu wychodziła by Wam uszami ;) a chleb ma coś w sobie że się nie nudzi. tak
Mam też tak z jego wypikaniem...Uwielbiam patrzeć jak rośnie, jak pojawiają się pęcherzyki powierza w zakwasie, jak podczas wyrabianie staje się miękkie i elastyczne. To jest magia. I nic nie daję mi tyle satysfakcji i radości w gotowaniu, jak wypiekanie pieczywa.
Przepis pochodzi z książki "O chlebie" E.Mórawskiej.
Składniki:
Zaczyn :
20 g zakwasu żytniego
360 g mąki żytnie typ720
300ml wody
Połączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin.
Cały zaczyn
1 łyżeczka drożdży instant
230 g mąki żytniej typ720
300 g mąki pszennej typ750
400 ml wody
200 g sera feta (pokroić w kotkę)
100 g oliwek (pokroić w plasterki)
100 g suszonych pomidorów z oleju (posiekać)
1 płaska soli morskiej
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
dowolne otrąby
Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać ze sobą odstawić na 30-60 minut. Następnie przełożyć całość do formy (u mnie tortownica średnica 25) wysmarowanej olej i obsypanej otrębami. Odstawić ciasto chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Nagrzej piekarnik na 230 C, wstaw chleb i piecz w tej temperaturze 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 220 C i piecz chleb jeszcze 30-40 minut. Jeśli chleb zbyt szybki się rumieni przykryj go folią aluminiową. PO upieczeniu wyjąć chleb z blaszki i studzić na kratce. Chleb dobrze upieczeniu pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2016/01/chleb-srodziemnomorski.html