Wykonanie
Robiąc kolejne wpisy na temat
chleba zastanawiam się jak jest jak to jest że on nam się nigdy nie nudzi, jemy go codziennie, a teraz wyobraźcie sobie że codziennie jecie
pomidorową.
Mogę się założyć że po tygodniu wychodziła by Wam uszami ;) a
chleb ma coś w sobie że się nie nudzi. takMam też tak z jego wypikaniem...Uwielbiam patrzeć jak rośnie, jak pojawiają się pęcherzyki powierza w zakwasie, jak podczas wyrabianie staje się miękkie i elastyczne. To jest
magia. I nic nie
daję mi tyle satysfakcji i radości w gotowaniu, jak wypiekanie
pieczywa.Przepis pochodzi z książki "O
chlebie" E.Mórawskiej.Składniki:Zaczyn :20 g zakwasu żytniego360 g
mąki żytnie typ720300ml
wodyPołączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin.Cały zaczyn1 łyżeczka
drożdży instant230 g
mąki żytniej typ720300 g
mąki pszennej typ750400 ml
wody200 g
sera feta (pokroić w kotkę)100 g
oliwek (pokroić w plasterki)100 g
suszonych pomidorów z
oleju (posiekać)1 płaska
soli morskiejDodatkowo:
olej do posmarowania formydowolne
otrąbyWszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać ze sobą odstawić na 30-60 minut. Następnie przełożyć całość do formy (u mnie tortownica średnica 25) wysmarowanej
olej i obsypanej
otrębami. Odstawić ciasto
chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Nagrzej piekarnik na 230 C, wstaw
chleb i piecz w tej temperaturze 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 220 C i piecz
chleb jeszcze 30-40 minut. Jeśli
chleb zbyt szybki się rumieni przykryj go folią aluminiową. PO upieczeniu wyjąć
chleb z blaszki i studzić na kratce.
Chleb dobrze upieczeniu pukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.