ßßß Cookit - przepis na Wykorzystanie mięsa z rosołu: sałatka orientalna

Wykorzystanie mięsa z rosołu: sałatka orientalna

nazwa

Wykonanie

Mam kilka sposobów na użycie w przepisach mięsa z rosołu. Dziś w wersji orientalnej sałatki z kurczakiem, która jest bardzo aromatyczna i pełna smaku, choć odbiega od tego, do czego przywykły polskie kubki smakowe :)
Dla nas to udany eksperyment i na pewno będą kolejne :)
Składniki:
mięso drobiowe z rosołu - użyłam 2 udek i 4 skrzydełek
2 szklanki kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 cebula
20 ml octu ryżowego
1/3 szklanki liści bazylii
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z limonko
2 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki soli morskiej
1 łyżka sosu rybnego
1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Marchew pokroić w cienkie słupki, cebulę w piórka a kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać 1 łyżkę cukru pudru, ocet ryżowy i 1 łyżeczkę soli. Dodać pokrojona marchewkę, przykryć i odstawić na 5 minut. Dodać cebulę i odstawić na kolejne 5 minut.
W dużej misce umieszczamy drobno posiekaną kapustę, pokrojone mięso, posiekane liście bazylii oraz zamarynowaną marchewkę z cebulą.
Całość zalewamy sosem przygotowanym z sosu rybnego, limonki, wody, 1 łyżeczki soli i cukru pudru, 1 ząbka czosnku.Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj i zmodyfikowałam pod własne potrzeby.
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2016/03/wykorzystanie-miesa-z-rosou-saatka.html