ßßß Cookit - przepis na Bezy, bez jaj !

Bezy, bez jaj !

nazwa

Wykonanie

Nie zdążyłam z tym wpisem na prima aprilis, ale koniecznie chciałam Wam przedstawić ten przepis.
To moje kolejne zaskoczenie kulinarne, co bardzo mnie cieszy i inspiruje, bo oznacza że jest co odkrywać, wciąż na nowo i eksperymenty w kuchni nigdy się nie kończą!
Czy z wody z po cieciorce z puszki można zrobić bezy? Można! koniecznie spróbujcie, bo frajda niesamowita!
Puszka cieciorki 400 g ( potrzebujemy jedynie płyn z zalewy)
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Odsączamy dokładnie cieciorkę na sitku, a płyn umieszczamy w naczyniu w którym będziemy ubijać pianę. Dość długo i cierpliwie, na wysokich obrotach miksera ubijamy tenże płyn.
Po ok. 5 minutach powstanie piana. Do tej piany dodajemy cukier po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie ubijając. Na koniec powstanie nam piękna, lśniąca i sztywna piana. Dodajemy sok z cytryny dla przełamania smaku.Umieszczamy pianę w rękawie cukierniczym z wybraną końcówką i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy beziki.
U mnie małe ( średnicy złotówki), możecie zrobić większe.
Do masy można dodać barwnik, ale ja zrezygnowałam, chciałam zobaczyć naturalny kolor bezików.
Pieczemy je w piecyku nagrzanym do 130 stopni przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy jeden bezik i sprawdzamy czy jest gotowy, czy nie jest surowy w środku. To najlepsza metoda sprawdzenia.
Gotowe beziki studzimy na blasze, potem delikatnie zdejmujemy z papieru.
Przepis znalazłam tutaj.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2016/04/bezy-bez-jaj.html