Wykonanie
Idealne ciasto - bo nigdy no będzie miało zakalca. Złożone z
herbatników i dwóch rodzajów kremów. Smakiem przewodnim jednego z nich są
cukierki michałki, które darzę miłością nieskończoną a drugiego -
kawa. Połączenie tych dwóch smaków - słodkiego, orzeszkowego i delikatnie gorzko
kawowego jest kompozycją idealną. Najlepsze na drugi dzień, kiedy
herbatniki zmiękną a smaki zaczną ze sobą współgrać.Wykonanie kremu michałkowego najlepiej rozpocząć kilka godzin wcześniej. Masa musi wystygnąć, aby można było ją poddać dalszej obróbce.- 250 ml
śmietanki kremówki- 20 dag
cukierków michałków w białej
czekoladzieŚmietankę przelać do garnuszka, dobrze podgrzać, ale nie gotować. Dodać
cukierki pokrojone w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin ( najlepiej na noc). po tym czasie Ubić
śmietankę z michałkami aż podwoi swoją objętość.
Krem czekoladowy*:- 1 szklanka
mleka- 1
budyń czekoladowy ( ok. 38 gram)- 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- 1 łyżeczka sypkiej
kawy naturalnej- 2-3 łyżki
cukru- 120 gram miękkiego
masła masła- 1 łyżka
soku z cytrynyOdlać 1/4 szklanki
mleka i rozpuścić w niej proszek budyniowy. Resztę zagotować z
cukrem i oboma rodzajami kaw. Wrzące
mleko zalać rozmieszanym proszkiem i ugotować
budyń. Wystudzić.Miękkie
masło rozetrzeć, dodawać małymi partiami wystudzony
budyń, na koniec
sok z cytryny.* aby krem
maślano-budyniowy się nie zważył:
budyń musi być dodawany do
masła małymi partiami, najlepiej jeżeli jest w zbliżonej temperaturze do
masła. Jeżeli zdarzy się, że krem się zważy warto go podgrzać delikatnie nad kąpielą
wodną i ubijać go powoli. Krem powinien się ustabilizować.
- ok. 108 sztuk
herbatników- wafelek
orzechowy w
czekoladzie ( np. Grzesiek, Princessa lub inny tego typu )Na tacy ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim ułożyć trzy
rzędy herbatników po sześć sztuk w każdym rzędzie. Na
herbatniki wyłożyć 1/3 ciemnej masy. Na kremie
kawowym ułożyć
herbatniki, na nich jasną masę. I tak do wyczerpania składników.Wierzch posmarować masą michałkową.Wafelek posiekać, obłożyć górę stefanki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Radzę odstawić je na dobę.Przepis dodaję do akcji Durszlaka i Miksera kulinarnego: Ciasta bez pieczenia