Wykonanie
Od razu odpowiem na pytanie - nie, ciasto nie smakuje jak
sałatka fasolowa :)
fasoli w ogóle w niej nie czuć, ani w smaku ani w konsystencji. Pachnie
kakaem,
cynamonem i gałką muszkatową. Jest mocno wilgotne ( w stylu brownie ) i bardzo, bardzo smaczne.Ja swoje dodatkowo przełożyłam
marmoladą malinowo-
truskawkową.
Słodyczy ciastu nadaje pasta daktylowa, która w wykonaniu jest banalnie prosta.
Pasta daktylowa:- 200 - 250 gr
daktyli-
wodaDaktyle przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy do równości
owoców wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu
owoce miksujemy wraz z
wodą, w której się moczyły.Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm- 2 puszki odsączonej
czarnej fasoli w zalewie ( robiłam ciasto również z
czerwonej fasoli - będzie równie smaczne )- 6
jajek- 3/4 szklanki
oleju- powyższa pasta daktylowa- 3 pełne łyżki ciemnego prawdziwego
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia + 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki mielonego
cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej**- 1 łyżka
octu* bądź 2 łyżki
przyprawy do piernika ( jeżeli unikamy
mąki pszennej, szukajmy
przyprawy bez jej dodatku )EDIT:
Fasolkę przed połączeniem z resztą składników należy wypłukać na sicie z zalewy i dobrze odsączyć.Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz przypraw i
octu. Miksujemy na gładką masę blenderem/malakserem. Na koniec dodajemy
przyprawy i
ocet.Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 55-60 minut w 170'C lub do tzw. suchego patyczka.Ciasto można przełożyć ulubioną
konfiturą.