Wykonanie
Ostatnia
dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do
chleba. Nieskromnie
powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny
chleb, a jednak niecodzienny :)
Składniki :
ciasto
dyniowe :- 3/4 szklanki musu
dyniowego,- około 1/2 szklanki ciepłej
wody,- 12,5 g świeżych
drożdży,- 1/2 łyżeczki
soli,- około 2 szklanek
mąki pszennej,- łyżeczka
oleju.ciasto
kakaowe :
- około 2 szklanek
mąki pszennej,- łyżka ciemnego
kakao,- 3/4 szklanki ciepłej
wody,- 12,5 g świeżych
drożdży,
- 1/2 łyżeczki
soli,- łyżeczka
oleju.W obu wersjach ciasta
drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto
dyniowe może wymagać więcej
mąki. Oba ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, najlepiej na papierze do pieczenia, wyłożyć ciasto
kakaowe. Rozpłaszczyć je dłonią na prostokąt, na nie wyłożyć ciasto
dyniowe i znowu rozpłaszczyć. Wzdłuż krótszego
boku zwinąć roladę. Delikatnie ją spłaszczyć i znowu zwinąć roladę wzdłuż krótszego
boku. Razem z papierem przenieść na blachę,obsypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie można
chleb naciąć. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50 - 60 minut. Gdy
chleb będzie zrumieniony delikatnie w niego popukać. Jeżeli od
spodu wyda głuchy odgłos znaczy to, że jest upieczony.