ßßß Cookit - przepis na Dyniowo-kakaowy chleb

Dyniowo-kakaowy chleb

nazwa

Wykonanie

Ostatnia dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :)
Składniki :
ciasto dyniowe :
- 3/4 szklanki musu dyniowego,
- około 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 12,5 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- około 2 szklanek mąki pszennej,
- łyżeczka oleju.
ciasto kakaowe :
- około 2 szklanek mąki pszennej,
- łyżka ciemnego kakao,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 12,5 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka oleju.
W obu wersjach ciasta drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dyniowe może wymagać więcej mąki. Oba ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, najlepiej na papierze do pieczenia, wyłożyć ciasto kakaowe. Rozpłaszczyć je dłonią na prostokąt, na nie wyłożyć ciasto dyniowe i znowu rozpłaszczyć. Wzdłuż krótszego boku zwinąć roladę. Delikatnie ją spłaszczyć i znowu zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Razem z papierem przenieść na blachę,obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie można chleb naciąć. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50 - 60 minut. Gdy chleb będzie zrumieniony delikatnie w niego popukać. Jeżeli od spodu wyda głuchy odgłos znaczy to, że jest upieczony.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2016/03/dyniowo-czekoladowy-chleb.html