ßßß Cookit - przepis na Szarlotka kruszonkowa

Szarlotka kruszonkowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :)
Składniki :
-1/2 kg mąki,
- 250 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- cukier waniliowy,
- około 2 kg jabłek,
- cukier do smaku,
- cynamon.
Wykonanie :
Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Ja włożyłem na 40 minut do zamrażalnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem i cynamonem. Wykładamy na spód, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2016/03/szarlotka-kruszonkowa.html