Wykonanie
Jutro Tłusty Czwartek, dlatego też wszyscy będziemy delektować się pączkami. W tym dniu nie liczymy kalorii więc polecam przepis na tradycyjne pączki według Ewy Wachowicz, który w niewielkim stopniu zmodyfikowałam.Składniki:1 kg
mąki,2 szklanki
mleka,100 g
drożdży,6
żółtek,100 g
masła,0,5 szklanki
cukru trzcinowego,4 łyżki
oleju,1 łyżka
spirytusu,szczypta
soli,1
cukier waniliowy,
aromat cytrynowy,powidła,4 kostki
smalcu do smażenia
Drożdże i
żółtka ucieramy, odstawiamy. Do rondla wlewamy
mleko,
olej oraz dodajemy
masło i
cukier. Wszystkie składniki musimy zagotować i ostudzić. Do przesianej
mąki dodajemy roztopione składniki oraz
żółtka z
drożdżami, dodajemy też
sól, aromat i
spirytus. Dokładnie wyrabiamy ciasto tak, by odchodziło od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut) i następnie formujemy pączki, do środka dodajemy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas smażenia nadzienie nie wypłynęło.W garnku rozpuszczamy
smalec i wrzucamy pączki, pieczemy do zrumienienia. Po ostygnięciu dekorujemy
cukrem pudrem.SMACZNEGO!