ßßß Cookit - przepis na Koktajl witaminowy z pokrzywą

Koktajl witaminowy z pokrzywą

nazwa

Wykonanie

Pokrzywa nie zawsze jest złośliwa, czasem bywa pomocna.
Szczególnie wiosną, kiedy brakuje nam witamin oraz minerałów i ogarnia nas dziwne zmęczenie polecam świeże pędy młodej pokrzywy.
„Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.”
Co zawiera pokrzywa:
makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
witaminy: A, K, B2, C;
związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sol mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/
Składniki:
młoda pokrzywa – 5 pędów
jabłka – 2 szt
cynamon – 1 łyżeczka
miód prawdziwy – 2 łyżeczki
woda mineralna – 200 ml
Przygotowanie:
Pędy (a w zasadzie czubki młodych pędów, takie maksymalnie 5-6 listków) pokrzywy umyć i osuszyć na sitku. Zmiksować z 100 ml wody i miodem. Dodać oskrobane i pokrojone w kawałki jabłka. Doprawić cynamonem i miksować nadal. Przed podaniem napój można lekko schłodzić. Prawdziwa bomba witaminowa polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2016/04/koktajl-witaminowy-z-pokrzywa