Wykonanie
Pokrzywa nie zawsze jest złośliwa, czasem bywa pomocna.Szczególnie wiosną, kiedy brakuje nam witamin oraz minerałów i ogarnia nas
dziwne zmęczenie polecam świeże pędy
młodej pokrzywy.„Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.”Co zawiera pokrzywa:makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;witaminy: A, K, B2, C;związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy),
olejki eteryczne, sol mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.http://www.poradnikzdrowie.pl/Składniki:
młoda pokrzywa – 5 pędów
jabłka – 2 szt
cynamon – 1 łyżeczka
miód prawdziwy – 2 łyżeczki
woda mineralna – 200 mlPrzygotowanie:Pędy (a w zasadzie czubki
młodych pędów, takie maksymalnie 5-6 listków) pokrzywy umyć i osuszyć na sitku. Zmiksować z 100 ml
wody i
miodem. Dodać oskrobane i pokrojone w kawałki
jabłka. Doprawić
cynamonem i miksować nadal. Przed podaniem
napój można lekko schłodzić. Prawdziwa bomba witaminowa polecam.