ßßß Cookit - przepis na Schab prasowany

Schab prasowany

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ozór dzika wędzony
Stynka w pomidorach - ... »
Schab prasowany
Składniki
- schab wieprzowy
- sos sojowy (dobrej jakości)
- trawa żubrowa
- peklosól
- żelatyna
- woda
- osłonki barierowe
Schab z mizdrą i warkoczem peklujemy na mokro. Zalewę robimy na 5 dni. Na 0,5l wody dajemy 45g peklosoli oraz łyżkę sosu sojowego i trochę trawy żubrowej. Solanki stosujemy w ilości 0,5l na kg mięsa.
Po zapeklowaniu schab wkładamy do osłonki barierowej wysypujemy 1-2 łyżeczki żelatyny i zawiązujemy końce osłonki. Można dodać niewielką ilość wody celem wypełnienia osłonki w 100%.
Schab wkładamy do wody o temperaturze ok. 80 stopni i parzymy przez 1,5h utrzymując temp. wody na poziomie 75-80 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie, a następnie umieszczamy w chłodnym miejscu.
Jeśli nie mamy osłonek barierowych do sprasowania można zastosować szynkowar.
Smacznego
środa, 06 kwietnia 2016, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Dorsz w oleju - konserwa ...
Stynka w pomidorach - ...
Schab prasowany
Ozór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiber
Konserwa - pasztet castor ...
Wędzarnia Bogdana
Konserwa - ryba w oleju
Pieczony ogon bobra
Konserwa - ryba w pomidorach
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/04/Schab-prasowany.html