Wykonanie
Bardzo dobre, ciemne ciasto wzbogacone przeze mnie sporą ilością
orzechów włoskich. Proste i szybkie w przygotowaniu.Składniki :300 gram
mąki pszennej;150 gram
cukru pudru;150 gram
orzechów włoskich;150 gram
margaryny;150 ml mocno zaparzonej czarnej
kawy;4
jajka (najlepiej duże);3 łyżki
kakao;1 cały mały
proszek do pieczenia;
polewa czekoladowa (może być gotowa, można przyrządzić ją samodzielnie – przepis znajdziecie np. tu – Murzynek).
Zaczynamy od przesiania ze sobą
mąki z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Robimy
kawę, którą po zaparzeniu odcedzamy uzyskując 150 ml cieczy potrzebnej do ciasta.Całe
jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z
cukrem pudrem, którego możesz według uznania użyć trochę mniej.Do masy jajecznej dolewamy wystudzoną
margarynę, dosypujemy
sypkie produkty i wlewamy ostudzoną
kawę – wszystko razem ze sobą miksujemy na niskich obrotach. Na końcu gdy wszystkie produkty się już ze sobą połączą, dodajemy grubo posiekane
orzechy włoskie. Tym razem już nie używając miksera tylko łyżki łączymy je ze
ciastem.Ta przygotowane ciasto wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 45 min pod koniec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jak nie macie prostokątnej podłużnej formy, możecie użyć np. mniejszej kwadratowej o przybliżonych wymiarach 22 na 28 cm.Smacznego!