ßßß Cookit - przepis na Kurczak w winie

Kurczak w winie

nazwa

Wykonanie

Udka i skrzydełka w winnej marynacie
Składniki
1 kg udek z kurczaka
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 cebula
5 ząbków czosnku
3-4 liście laurowe
2 ziela angielskie
kilkanaście ziarenek pieprzu
garść świeżego tymianku
2 gałązki rozmarynu
kilka łyżek oleju
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Mięso umyć i oczyścić. Udka ponacinać. Do dużego naczynia (u mnie blaszka, w której potem piekłam mięso) wlać wino, olej, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i posiekane, świeże zioła. Mięso posypać solą i pieprzem i ułożyć w marynacie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed pieczeniem mięso obsypać słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas polewać mięso marynatą.
U mnie z faszerowanymi ziemniaczkami i surówką z pekinki z winegretem. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/w_winie.htm