Wykonanie
Udka i skrzydełka w
winnej marynacieSkładniki1 kg
udek z kurczaka1 kg skrzydełek z
kurczaka1 szklanka białego
wytrawnego wina1
cebula5 ząbków
czosnku3-4
liście laurowe2
ziela angielskiekilkanaście ziarenek
pieprzugarść świeżego
tymianku2 gałązki
rozmarynukilka łyżek
olejusól,
pieprzsłodka i
ostra paprykazioła prowansalskieSposób przygotowania
Mięso umyć i oczyścić. Udka ponacinać. Do dużego naczynia (u mnie blaszka, w której
potem piekłam
mięso) wlać
wino,
olej, dodać pokrojoną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek,
liście laurowe,
ziele angielskie, ziarenka
pieprzu, 1/2 łyżeczki
soli i posiekane, świeże
zioła.
Mięso posypać
solą i
pieprzem i ułożyć w marynacie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Przed
pieczeniem mięso obsypać słodką i
ostrą papryką,
ziołami prowansalskimi i
pieprzem. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas polewać
mięso marynatą.U mnie z faszerowanymi ziemniaczkami i surówką z pekinki z
winegretem. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL