ßßß
Dereń zawiera dużo żelaza, który jest składnikiem hemoglobiny zawartej w erytrocytach i zaleca się stosowanie przetworów z derenia jako pomocnicze przy leczeniu anemii. Dzięki zawartości kwasów organicznych i fitoncydów owoce derenia działają przeciwzapalnie i ściągająco i są stosowane w dolegliwościach żołądkowych, a także przy kolkach i biegunkach. Ponieważ dereń działa także moczopędnie i przeciwzapalnie zalecany jest pomocniczo w chorobach nerek i układu moczowego. Owoce derenia, z których zrobiłam swoją nalewkę kupiłam w Warszawie na targowisku pod Halą Mirowską. W ostatnie lato kupiłam i posadziłam na działce własny krzak derenia, być może już w tym roku będę miała do dyspozycji własne owoce derenia. Nalewka z derenia oprócz wartości prozdrowotnych ma piękny, rubinowy kolor.Porcja na ok. 1,6 litra nalewkiSkładniki:1 kg dojrzałych owoców derenia½ litra wódki 40%½ litra spirytusu 96%400 g cukruSposób przygotowania:Dojrzałe owoce derenia przełożyć do czystego, wyparzonego słoja.
Rozgnieść je drewnianą łyżką lub nakłuć np. widelcem.
Owoce zalać wódką i spirytusem, szczelnie zakręcić.
Odstawić na 4 – 6 tygodni w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząsnąć zawartością słoja. Po tym czasie zlać nalewkę. Owoce zasypać cukrem, słój zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, co jakiś czas wstrząsać aż cały cukier się rozpuści. Owoce wraz z sokiem przelać przez gęste sito.
Owoce wyrzucić. Słodki sos połączyć ze zlaną wcześniej nalewką, przelać wszystko do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące.
Smacznego!