ßßß
Składniki na 2 osoby:o,5 kg ziemniaków200 g jarmużu1/4 szklanki mleka2 łyżki masłasól, pieprz1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciętnie jest to 15-20 minut.2. W międzyczasie zagotowujemy w drugim garnku wodę, na gotującą się wrzucamy liście jarmużu i gotujemy pod przykryciem ok. 2 minuty. Następnie wyjmujemy z garnka, wrzucamy do garnka z zimną wodą, znów odcedzamy i osuszamy. Kroimy w paski.3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, lekko odparowujemy. Dodajemy do nich masło, wlewamy mleko. Tłuczemy lub rozgniatamy.4. Utłuczone ziemniaki mieszamy z poszatkowanym jarmużem, doprawiamy. Nakładamy porcje, możemy na wierzchu położyć wiórki masła.W Irlandii powstała nawet piosenka na temat tej potrawy wykonywana przez Mary Black.