Wykonanie
Mamy ochotę na deser, ale nie chcemy niczego kupować, ani tworzyć czasochłonnych wypieków? Wystarczy
jogurt,
migdały, nieco słodu i
mak lub nasionka chia. Powstanie wartościowy i sycący deser bez wyrzutów sumienia i wysiłku. Smak będzie niecodzienny, aksamitny i kremowy, a przy okazji dostarczymy składników odżywczych, nie zaśmiecając organizmu przypadkowo kupionymi
słodyczami z przemysłowym tłuszczem.
Składniki (2 porcje)300 – 350 g
jogurtu naturalnego bez cukru (u mnie robiony samodzielnie)3 łyżki
maku lub 1 łyżka nasion chia50 g
migdałów bez skórek lub
płatków migdałowych2 łyżki jasnego
miodu lub słodu
ryżowego, melasy (u mnie buraczana)
Przygotowanie
Mak sparzyć wrzątkiem na sitku.
Migdały lub
płatki zmielić w młynku na
mąkę i wymieszać z
jogurtem. Dodać
mak,
miód lub słód i dokładnie połączyć składniki. Można użyć trzepaczki – rózgi, aby uzyskać jednorodną strukturę i
słodycz.