Wykonanie
Wiosnę już mamy i czas na odciążenie i oczyszczenie organizmu. Można zacząć małymi krokami, na przykład od takiego koktajlu zamiast drugiego śniadania. Najlepsze są oczywiście koktajle warzywne, jednak ostatnio doświadczam poważnego deficytu
szpinaku w większości sklepów. Można zastąpić go
sałatą,
rukolą lub
jarmużem. Dziś jednak bazą będzie
ananas, ponieważ enzym – bromelaina, wspomaga trawienie i oczyszczanie, oraz wytwarzanie
soków żołądkowych. Oprócz tego zawiera sporo witamin i warto z niego korzystać, jako bazy do koktajli lub przekąsić kawałek zamiast batonika, ale oczywiście zawsze w postaci świeżej.Podanie koktajlu z ciepłym naparem sprawia, że nie jest on tak wychładzający i przez to także łagodniejszy dla przewodu pokarmowego, zachowując swoje wspaniałe właściwości.Można również zabrać do pracy zmiksowanego
ananasa z
pomarańczą i na miejscu połączyć z naparem. Wspaniale łagodzi uczucie ciężkości, zaspokaja przedpołudniowy głód i jest pyszny.
z
imbiru i
melisySkładniki (2 porcje)0,5 dużego
ananasa (500 g bez skórki)1
pomarańcza2 łyżki suszonej
melisy w liściach lub 1 torebka
herbatki z
melisy (100%
melisy)2-3 plasterki
imbiruPrzygotowanie
Ananasa i
pomarańczę umyć i obrać. Z
ananasa wykroić głąb (twardą, środkową część) i pokroić w kostkę. Zmiksować w wysokim naczyniu na gładko. Włókna
ananasa będą wyczuwalne, ale o to właśnie chodzi i nie należy ich odcedzać, a ze smakiem wypić. Z
melisy i plastrów
imbiru przyrządzić napar – zalać wrzątkiem oba składniki i przestudzić. Gdy przestygną, odcedzić listki
melisy, plastry
imbiru i połączyć z
ananasem i
pomarańczą. Dorzucić grube słomki i ze smakiem popijać na zdrowie.