Wykonanie
Jak zrobić domową czekoladę? Przyjemnie gęstą, ale mniej tłustą, słodką, ale nieprzesłodzoną? Właściwie bez dosładzania i zagęszczania? Jeden dojrzały
banan na porcję zapewni nam to wszystko, nie zapominając o ciekawym smaku. Bardzo sycąca, jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczna, mniej tłusta i mniej słodka od tradycyjnych
czekolad podawanych w lokalach. A kiedy ją schłodzimy lub po prostu wystygnie, zamieni się w delikatny piankowy
budyń.
Składniki (2 porcje)500 ml
mleka roślinnego (u mnie
sojowe bez
cukru)2 dojrzałe
banany średniej wielkości2 pełne łyżki
kakao w proszkuszczypta mielonej
waniliiPrzygotowanie
Banany obrać ze skórki i zmiksować z
kakao i
wanilią na krem. Miksować, dolewając po troszku
mleko. Gdy cały koktajl
czekoladowy będzie już zmiksowany, należy wlać go do garnka o grubym dnie i podgrzać do odpowiedniej dla nas temperatury, w której lubimy popijać
czekoladę. Ważne, aby w czasie podgrzewania mieszać
czekoladę trzepaczką, aby nie zrobiły się „krupki” z masy bananowej pod wpływem ciepła i całość pozostała kremowa. Można udekorować i podawać z dowolnymi dodatkami (u mnie mus
bananowy i kukurydziane
wafelki).