ßßß Cookit - przepis na Domowa czekolada na gorąco z bananami

Domowa czekolada na gorąco z bananami

nazwa

Wykonanie

Jak zrobić domową czekoladę? Przyjemnie gęstą, ale mniej tłustą, słodką, ale nieprzesłodzoną? Właściwie bez dosładzania i zagęszczania? Jeden dojrzały banan na porcję zapewni nam to wszystko, nie zapominając o ciekawym smaku. Bardzo sycąca, jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczna, mniej tłusta i mniej słodka od tradycyjnych czekolad podawanych w lokalach. A kiedy ją schłodzimy lub po prostu wystygnie, zamieni się w delikatny piankowy budyń.
Składniki (2 porcje)
500 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru)
2 dojrzałe banany średniej wielkości
2 pełne łyżki kakao w proszku
szczypta mielonej wanilii
Przygotowanie
Banany obrać ze skórki i zmiksować z kakao i wanilią na krem. Miksować, dolewając po troszku mleko. Gdy cały koktajl czekoladowy będzie już zmiksowany, należy wlać go do garnka o grubym dnie i podgrzać do odpowiedniej dla nas temperatury, w której lubimy popijać czekoladę. Ważne, aby w czasie podgrzewania mieszać czekoladę trzepaczką, aby nie zrobiły się „krupki” z masy bananowej pod wpływem ciepła i całość pozostała kremowa. Można udekorować i podawać z dowolnymi dodatkami (u mnie mus bananowy i kukurydziane wafelki).
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/02/domowa-czekolada-na-goraco-z-bananami.html