Wykonanie
By MagicPot, 29 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Sos
parmezanowy przygotowałam dziś do warzyw – chciałam czymś oblać warzywa by nie były suche lub oblane tylko
oliwą lub
masłem. Warzywa nabrały wyrazistości a zwykły obiad stał się powodem do łakomstwa mojego najstarszego mężczyzny.łyżka
masłałyżka
mąki4 łyżki
śmietanyszklanka, tj. 250ml
wywaru warzywno-
mięsnego lub szybkiego rosołu7 łyżek tartego
parmezanu1 łyżka
soku z cytrynyprzyprawy:
sólPrzygotowanie całego sosu zajmie wam około 10 minut i jest absorbujący tak, więc proponuje
mieć wolne ręce by nie przypalić sosu.W rondelku na małym ogniu w pierwszej kolejności rozpuściłam
masło.Następnie dodałam
mąkę i zrobiłam zasmażkę – dokładnie wymieszałam
masło z
mąką.Następnie wlałam
wywar do rondelka i dokładnie wymieszałam. Gotowałam przez kilka minut często mieszając by nic nie przywarło.Gdy sos zaczął gęstnieć dodałam
śmietankę i starty
parmezan i ponownie dokładnie wymieszałam.Gdy
parmezan zaczął się rozpuszczać dodałam
sok z cytryny i
sól i oczywiście wymieszałam.
Sos jest gotowy i można go podawać – sos należy serwować od razu po przygotowaniu.Smacznego!Polecam przepisy na inne sosy: