ßßß Cookit - przepis na Przepyszny sos parmezanowy

Przepyszny sos parmezanowy

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 29 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Sos parmezanowy przygotowałam dziś do warzyw – chciałam czymś oblać warzywa by nie były suche lub oblane tylko oliwą lub masłem. Warzywa nabrały wyrazistości a zwykły obiad stał się powodem do łakomstwa mojego najstarszego mężczyzny.
łyżka masła
łyżka mąki
4 łyżki śmietany
szklanka, tj. 250ml wywaru warzywno-mięsnego lub szybkiego rosołu
7 łyżek tartego parmezanu
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól
Przygotowanie całego sosu zajmie wam około 10 minut i jest absorbujący tak, więc proponuje mieć wolne ręce by nie przypalić sosu.
W rondelku na małym ogniu w pierwszej kolejności rozpuściłam masło.
Następnie dodałam mąkę i zrobiłam zasmażkę – dokładnie wymieszałam masło z mąką.
Następnie wlałam wywar do rondelka i dokładnie wymieszałam. Gotowałam przez kilka minut często mieszając by nic nie przywarło.
Gdy sos zaczął gęstnieć dodałam śmietankę i starty parmezan i ponownie dokładnie wymieszałam.
Gdy parmezan zaczął się rozpuszczać dodałam sok z cytryny i sól i oczywiście wymieszałam.
Sos jest gotowy i można go podawać – sos należy serwować od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne sosy:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/29/sos-parmezanowy