Wykonanie
Pesto z
bazyliiBy MagicPot, 13 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Pesto z
bazylii przygotowałam by posłużyło mi jako marynata dla
piersi z kurczaka z
mozzarellą. Zdziwiło mnie, gdy taki przepis znalazłam w jednej z książek kucharskich mojej mamy, zdziwiło mnie że takie przepisy były dostępne ponad 30 lat temu. Wiele rzeczy zapewne jeszcze mnie zadziwi.Pesto z
bazylii jest bardzo prostym i łatwym do przygotowania dodatkiem nie tylko do
mięs ale i
makaronów.Składniki na: Pesto z
bazyliiszklanka świeżych liści
bazyli, tj. jeden pęczek świeżej
bazyliiduża garść
natki pietruszki2 średniej wielkości ząbki
czosnkudwie łyżki orzeszków
piniokoło 60g
parmezanuniepełna połowa szklanki
oliwy z oliwek – użyłam extra virgin
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyPrzygotowanie: Pesto z
bazyliiPopsuł mi się blender a niestety po dzień dzisiejszy nie nabyłam moździeża, tak więc pesto z
bazylii przygotowałam w mikserze do przygotowywania smoothie.W pierwszej kolejności oberwałam wszystkie listki
bazylii i wrzuciłam do pojemnika do miksera.Następnie poszatkowałam
natkę pietruszki i dorzuiłam do
bazylii.Ząbki
czosnku przecisnełam przez praskę i dorzuciłam do
zieleniny.Całe orzeszki
pini dorzuciłam do reszty.
Ser parmezan – kupiłam w kostce i starłam go na tarce o drobnych oczkach i dorzuciłam do reszty.Na koniec dodałam szczyptę
soli i szczyptę
pieprzu świeżo mielonego, dolałam
oliwę i wszystko razem dokładnie zmiksowałam przy użyciu miksera do smoothie.Tak przygotowane pesto możecie dodawać do
makaronów,
mięs lub jako dodatek do przekąsek. Gdy przygotowałam pesto, mój najstarszy chłopak wyciągnął kiełbasęz lodówki i zamoczył ją w pesto – potwierdził że do czerwonych
mięs idealnie pasuje i musiałam mu zabrać miseczkę by wszystkiego nie zjadłJeżeli chcecie by pestoi było bardziej gęste, czyli konsystencję miało jak smarowidła –
oliwę dodawajcie stopniowo i na pewno dużo mniej.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do dań: