ßßß Cookit - przepis na Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

nazwa

Wykonanie

Pesto z bazylii
By MagicPot, 13 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Pesto z bazylii przygotowałam by posłużyło mi jako marynata dla piersi z kurczaka z mozzarellą. Zdziwiło mnie, gdy taki przepis znalazłam w jednej z książek kucharskich mojej mamy, zdziwiło mnie że takie przepisy były dostępne ponad 30 lat temu. Wiele rzeczy zapewne jeszcze mnie zadziwi.
Pesto z bazylii jest bardzo prostym i łatwym do przygotowania dodatkiem nie tylko do mięs ale i makaronów.
Składniki na: Pesto z bazylii
szklanka świeżych liści bazyli, tj. jeden pęczek świeżej bazylii
duża garść natki pietruszki
2 średniej wielkości ząbki czosnku
dwie łyżki orzeszków pini
około 60g parmezanu
niepełna połowa szklanki oliwy z oliwek – użyłam extra virgin
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie: Pesto z bazylii
Popsuł mi się blender a niestety po dzień dzisiejszy nie nabyłam moździeża, tak więc pesto z bazylii przygotowałam w mikserze do przygotowywania smoothie.
W pierwszej kolejności oberwałam wszystkie listki bazylii i wrzuciłam do pojemnika do miksera.
Następnie poszatkowałam natkę pietruszki i dorzuiłam do bazylii.
Ząbki czosnku przecisnełam przez praskę i dorzuciłam do zieleniny.
Całe orzeszki pini dorzuciłam do reszty.
Ser parmezan – kupiłam w kostce i starłam go na tarce o drobnych oczkach i dorzuciłam do reszty.
Na koniec dodałam szczyptę soli i szczyptę pieprzu świeżo mielonego, dolałam oliwę i wszystko razem dokładnie zmiksowałam przy użyciu miksera do smoothie.
Tak przygotowane pesto możecie dodawać do makaronów, mięs lub jako dodatek do przekąsek. Gdy przygotowałam pesto, mój najstarszy chłopak wyciągnął kiełbasęz lodówki i zamoczył ją w pesto – potwierdził że do czerwonych mięs idealnie pasuje i musiałam mu zabrać miseczkę by wszystkiego nie zjadł
Jeżeli chcecie by pestoi było bardziej gęste, czyli konsystencję miało jak smarowidła – oliwę dodawajcie stopniowo i na pewno dużo mniej.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dodatki do dań:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/13/pesto-z-bazyli