ßßß Cookit - przepis na Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem.

Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Czekoladowy makaron z ...
Kokosowe kwiatki - zdrowe ... »
Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem.
Uwielbiam piec babki. Jakże często zmieniam tradycyjne przepisy (ze starego zeszytu) i tworzę nowe odsłony tego pysznego wypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze śmietany na rzecz jogurtu, a całość wzbogacić soczystym jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spróbujcie i Wy, zachęcam.
... pyszna i szybka w przygotowaniu babka
Jeśli tak jak ja przygotujecie swoją jabłkową babkę jogurtową w papierowej formie możecie ją zabrać ze sobą w gości. Będzie to idealny prezent :)
Składniki: (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt)
1 1/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 duże soczyste jabłko
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek jogurtu naturalnego
szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem
* Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie:
Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa).
Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach).
Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką.
Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta).
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jabłkową babkę jogurtową pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy samą lub oprószoną z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego
środa, 16 marca 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/03/Jablkowa-babka-jogurtowa-Pyszna-i-szybka-babka-z.html