Wykonanie
Uwielbiam słodkości. Najlepiej smakują wieczorami, gdy już dzieci idą spać. Chwila słodkiego wytchnienia ;) Ale często, gdy już taki moment nadejdzie nie mam siły stać przy piekarniku. Dlatego eksperymentuje z różnymi deserami i... babeczkami, których przygotowanie trwa parę minut. Dziś zapraszam Was na kukurydziane babeczki dla dwojga (bez
jajek, z
olejem rzepakowym). Takie babeczki idealnie sprawdzą się na wieczór spędzony sam na sam z ukochaną osobą. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę, więc będziecie
mieli czas tylko dla siebie (lub na wyszykowanie się na bóstwo). Do tego czekoladowa posypka z prawdziwej
czekolady i wieczór będzie na pewno udany. Bo wiadomo, że
czekolada to niezastąpiony afrodyzjak ;)
Babeczki są nie tylko pyszne, ale też i zdrowsze. Do ich przygotowania używamy
mąki kukurydzianej i dodałam
olej rzepakowy. Pamiętajmy, że „olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie zapominajmy o nim podczas przygotowywania potraw dla nas i bliskim nam osób. Zdrowie przede wszystkim."
Składniki: (na 2 małe filiżanki
kawowe)1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mleka2 pełne łyżeczki
musu jabłkowego (u mnie z
cynamonem)2 łyżeczki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do oprószenia babeczekczekoladowa posypka (
miks smaków, prawdziwa
czekolada) lub wiórki
mlecznej czekoladyPrzygotowanie:W miseczce mieszamy
mąkę kukurydzianą z
proszkiem do pieczenia,
mlekiem,
olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami
musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką).Przygotowujemy dwie małe filiżanki
kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki.Filiżanki z
ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki wymagają zostawienia babeczek na czas 3 minut). Po czym poznać, że babeczki są gotowe? Babeczki wyraźnie urosną (będą wręcz wychodzić z filiżanki).Po wyjęciu babeczki oprószamy
cukrem pudrem i posypujemy
czekoladową posypką lub wiórkami
mlecznej czekolady. Podajemy.Polecam wraz z babeczkami podać w małej miseczce więcej wiórków
czekoladowych lub posypki, aby w trakcie jedzenia dosładzać babeczki.
Czekolada pięknie topi się pod wpływem ciepła na babeczkach.
SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: