Wykonanie
"Grüne soße" - zielony sos frankfurcki to niemiecka specjalność wielkanocna pochodząca z Hesji. Podstawą jest zbiór 7 wiosennych
ziół. Przepis na sos i
ziołowe składniki sosu znajdziesz tutaj.Ponieważ od dłuższego już czasu nasze śniadania stanowią zielone koktajle ciągle poszukuję nowych składników. Wybór narzucił się sam i składniki na zielony sos wylądowały tym razem w koktajlu. Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych zielonych szejków jaki ostatnio przygotowałam - niezwykle aromatyczny. Zawiera sporo witamin i
soli mineralnych. Taki koktajl Cię wzmocni, odświeży i
doda sił witalnych, by raźnie wkroczyć w wiosenne klimaty. Myślę, że będzie równie pyszny jeśli zamiast
wody użyjesz
jogurtu lub
kefiru. Zapraszam na przepyszny wiosenny koktajl!
Składniki:zestaw
ziół - 100 g (1/2 op.)1
jabłko1
gruszka1
banan200 ml
wody mineralnej1- cm
imbiru1 łyżeczka
lnianego oleju kujawskiegoPrzygotowanie:
zioła umyć, osuszyć, z
pietruszki i szczawiu usunąć grube ogonki
owoce i
imbir obrać, wyciąć gniazda z
owoców nasienne i pokroić na mniejsze cząstki na dno kielicha blendera wlać
wodę, dodać
owoce, pocięte
zioła,
imbir i
olej, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniuNA ZDROWIE !