ßßß
Kruchy spód:1,5 szklanki mąki1/2 margaryny1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtkałyżka śmietanyZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. CBiszkopt:3 jajka3/4 szklanki cukru1 łyżeczka octu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanejUbijamy białka, wysypujemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy żółtka, a następnie mąki, proszek i ocet. Pieczemy 25-30 minut w 170 st. CKrem:3 jaja1 szklanka mleka1 szklanka cukru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masłapuszka masy orzechowej z kawałkami orzechów HelioMleko zagotowujemy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin.Smacznego






