Wykonanie
Jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do wyciskania
ciastek.Szczerze polecam jej zakup ot choćby po to by produkować takie oto
ciasteczka. Oczywiście,można zrobić je również bez takiego gadżetu.Wystarczy zrobić ciasto ,schłodzić je i po rozwałkowaniu wycinać
ciasteczka lub po prostu formować kuleczki i po spłaszczeniu np.widelcem układać na blaszce. Proste prawda?Moją inspiracją do wykonania tych
ciastek był przepis z bloga CZERWONY FARTUSZEKkostka
masłacałe
jajko1\2 szklanki
cukru6 dag
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej30 dag
mąki pszennej tortowej
aromat migdałowyłyżka prawdziwej
kawysuszona żurawina lub
rodzynkiMiękkie
masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę. Dodaj
jajko obie
mąki , aromat i
kawę. Wstaw ciasto do lodówki aż porządnie się schłodzi ( przynajmniej godzina ). Po tym czasie nałóż je do maszynki i wyciskaj
ciasteczka na nienatłuszczoną blachę piekarnikową. Na środku każdego
ciasteczka umieść
żurawinę lub
rodzynkę.
Ciastka piecz w 180 stopniach przez 15 minut.Z podanej proporcji wychodzą dwie duże blachy
ciastek.MOJE RADYnie polecam smarowania blachy tłuszczem,możecie
mieć problemy z pozostawieniem
ciastek na blasze to samo dotyczy papieru do pieczenia w cieście jest tak dużo
masła ,że na pewno się do blachy nie przyklejądo ciasta można dodać
kakao zamiast
kawy,suchy
mak,
wiórki kokosoweja dodałam
żurawinę lecz może to być
dżem ważne by był dość twardy,wtedy nie rozleje się po ciastkach