ßßß
jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, malinyPrzepis:własny/ 1 porcja /150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki"białko jajkałyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukruJeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Twaróg zmielić na gładką masę w blenderze, wymieszać go dokładnie łyżką z białkiem i budyniem (+opcjonalnie cukier). Małe naczynie, które można włożyć do piekarnika (np. kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki, aby schłodził się całą noc. Rano wyjąć z formy i przybrać ulubionymi dodatkami.smacznego.