Wykonanie
Ciekawa i pyszna
tarta z przepisu z miesięcznika Good Food.
Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć
suszone pomidory z
oleju żeby
tarta nie była bardzo tłusta.forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm.Składniki:500 g
marchewki1 duża
cebula100 g
suszonych pomidorów3 łyżki
cukru25 g
masła140 g dera
briearkusz
ciasta francuskiego1 łyżka
oleju100 ml
wodyWykonanie:
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki.
Pomidory dokładnie odcedzić z
oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać.
Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry.
Ser pokroić w plastry.
Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które można włożyć do piekarnika o średnicy 23 cm. Na
oleju smażyć
cebulę do momentu aż będzie miękka, następnie przełożyć ja do miski i wymieszać z
pomidorami.Na tej samej patelni rozgrzać
masło i
cukier, dodać
marchewkę i 100 ml
wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż
woda odparuje a
marchewka będzie miękka.
Marchewkę równomiernie rozłożyć na patelni, następnie rozłożyć
pomidory z
cebulą a następnie
ser.Cisto rozwinąć i przyciąć tak, żeby było o 1 , 5 cm większe niż patelnia. Ciasto wyłożyć na wierzch patelni tak żeby przykryło patelnię.Tartę piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste.Tartę wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Na patelnię położyć talerz a następnie energicznie jednym ruchem przewrócić patelnię i ostrożnie ściągnąć patelnię.