ßßß Cookit - przepis na Marchewkowa tarta tatin

Marchewkowa tarta tatin

nazwa

Wykonanie

Ciekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta.
forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm.
Składniki:
500 g marchewki
1 duża cebula
100 g suszonych pomidorów
3 łyżki cukru
25 g masła
140 g dera brie
arkusz ciasta francuskiego
1 łyżka oleju
100 ml wody
Wykonanie:
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Ser pokroić w plastry.
Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które można włożyć do piekarnika o średnicy 23 cm. Na oleju smażyć cebulę do momentu aż będzie miękka, następnie przełożyć ja do miski i wymieszać z pomidorami.
Na tej samej patelni rozgrzać masło i cukier, dodać marchewkę i 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż woda odparuje a marchewka będzie miękka.
Marchewkę równomiernie rozłożyć na patelni, następnie rozłożyć pomidory z cebulą a następnie ser.
Cisto rozwinąć i przyciąć tak, żeby było o 1 , 5 cm większe niż patelnia. Ciasto wyłożyć na wierzch patelni tak żeby przykryło patelnię.
Tartę piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste.
Tartę wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Na patelnię położyć talerz a następnie energicznie jednym ruchem przewrócić patelnię i ostrożnie ściągnąć patelnię.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/03/marchewkowa-tarta-tatin.html