Wykonanie
Po długiej przerwie jeszcze jeden przepis, tym razem z użyciem Atlantyckiego Kombu. Sama
ciecierzyca jest rewelacyjna a dodatek kombu nadaje jej specyficzny morski aromat.Przepis pochodzi z TEJ strony.Składniki:150 g
ciecierzycy1 pasek atlantyckiego kombu
sól morska1 łyżka posiekanej
pietruszkiWykonanie:Atlantyckie kombu zalać ciepłą
wodą i moczyć przez 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki.Na dno garnka włożyć kombu a następnie odcedzoną
ciecierzycę. Dodać tyle
wody aby zakryła
ciecierzycę.
Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż
ciecierzyca zmięknie przez 90 do 150 minut. W razie potrzeby dolewać
wody.Gdy
ciecierzyca będzie miękka doprawić
solą morską i gotować jeszcze przez chwilę.
Ciecierzycę podawać z posypaną posiekaną
natką pietruszki.