ßßß Cookit - przepis na Białe szparagi z ryżem czerwonym na parze

Białe szparagi z ryżem czerwonym na parze

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś przepis na szybkie i proste śniadanie, oczywiście zrobione na parze. To są pierwsze moje szparagi w tym roku, jako że zaraz zaczyna się na nie sezon, na pewno będzie ich więcej w nowych daniach. Jak widzicie w moich przepisach staram się gotować sezonowo i korzystać z danych produktów jak tylko pojawią się na targach i w sklepach.
Składniki :
3 białe szparagi
30g ryżu czerwonego
garść mikro liści mizuny
kilka pestek granatu
Ryż wsypujemy do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania na parze. Jeżeli go nie macie w zestawie z parowarem, może to być pojemnik do przechowywania żywności, który jest odporny na wysokie temperatury.
Zalewamy wrzątkiem ryż i pojemnik na wodę. Włączamy parowar na 25 minut.
Białe szparagi w odróżnieniu od zielonych obieramy. Wkładamy je do parowaru 10 minut po ryżu, czyli jak na minutniku urządzenia do gotowania na parze będzie 15 minut do końca :)
Po wyłączeniu urządzenia, ryż odcedzamy, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, do tych składników dodajemy liście mizuny i pestki granatu.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2016/04/biae-szparagi-z-ryzem-czerwonym-na-parze.html