ßßß Cookit - przepis na Idealny domowy biszkopt

Idealny domowy biszkopt

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się drugie urodziny mojego syna więc trzeba upiec tort. Na pierwszy plan idzie tort do żłobka, bo impreza rodzinna troszkę później :)
Dzisiaj podam Wam przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi :)
Składniki:
- 7 jajek z chowu ekologicznego (wolny wybieg)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 cukru pudru trzcinowego (może być zwykły cukier puder)
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Zapewni to ich lepsze ubicie i puszystość.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru cały czas ubijając. Następie dodajemy po 1 żółtku i nie przestajemy ubijać.
Dwie mąki połączyć ze sobą i przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. NIE UBIJAMY JUŻ MIKSEREM. Wymieszanie szpatułką silikonową to bezpieczny sposób, który pozwoli nam uzyskać pięknie wyrośnięty i puszysty biszkopt.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy tłuszczem, ani nie wykładamy papierem.Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.
Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt i rzucamy na podłogę z wysokości około 50 cm :) taka tak! to nie zabobon, a na prawdę sprawdzona metoda! Biszkopt na pewno nie opadnie!
Pozostawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy biszkopt i kładziemy górą do dołu.
PS. BOKI BISZKOPTU ODDZIELAMY NOŻYKIEM OD TORTOWNICY DOPIERO PO CAŁKOWITYM OSTYGNIĘCIU.
Źródło:http://wytrawne-podniebienie.blogspot.com/2016/02/idealny-domowy-biszkopt.html