Wykonanie
Moja wariacja na temat indyjskiego
Mango Lassi, czyli
napoju na bazie
jogurtu z dodatkiem
mango. Baza została, zmieniła się konsystencja, bo nie jest to już
napój a przyjemny syty deser. Nie dość, że deser, to w dodatku zdrowy i w wersji fit - nie dodajemy ani grama
cukru (no chyba, że ktoś musi, to proponuję dosłodzić
miodem). Z podanych składników wychodzą 3 spore porcje.Składniki:Pianka:-200g gęstego
jogurtu naturalnego-2
mango (po ok. 400g)-1/2 szklanki
mleka-1,5 łyżki
żelatynyNa mus:-sok wyciśnięty z 1
pomarańczy-1
mango-1 łyżeczka
żelatyny-szczypta
kardamonu do oprószenia
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia.
Mango obieramy, usuwamy pestki i blendujemy na gładką masę.
Mleko gotujemy, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą
żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jogurt ubijamy mikserem. Cały czas miksując, dodajemy przestygnięte
mleko oraz puree z
mango. Masę przelewamy do pucharków lub miseczek, wypełniając ok 3/4 ich wysokości. Odstawiamy do lodówki, aby stężały.Przygotowujemy mus z
mango.
Żelatynę zalewamy 1 łyżką zimnej
wody, odstawiamy. Z
mango przygotowujemy puree. Sok z
pomarańczy podgrzewamy i dodajemy do niego
żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy puree z
mango i miksujemy razem. Masę odstawiamy, aby lekko stężała, a następnie wykładamy na wcześniej przygotowaną piankę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprószamy szczyptą
kardamonu.
Smacznego!