Wykonanie
Babka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na
mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej.
Składniki:5
jajek M1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kukurydzianej)2 budynie
waniliowe bezglutenowe (80g)180 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżka
octu spirytusowegoSposób przygotowania:Całe
jajka ubijamy na bardzo puszystą masę przez około 5-7 minut. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po łyżce
cukier puder a następnie
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Na końcu dodajemy łyżkę
octu (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona.
Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia.Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć
cukrem pudrem.