Wykonanie
Skoncentrowany,
orzechowy smak w pysznym
chlebie razowymDługo nosiłam się z wypróbowaniem przepisu z bloga Kornik w kuchni na
Chleb orzechowy . Jakoś zawsze coś stawało na drodze. A to
orzechów mi akurat zabrakło. A to
mąka razowa się skończyła. A to zapomniałam
drożdży zakupić w sklepie.W końcu odhaczyłam wszystko co niezbędne z listy składników i wzięłam się za wypiekanie. Dla fanaberii smakowej zamieniłam
orzechy włoskie na
orzechy nerkowca i zamiast tradycyjnego
masła użyłam
masła orzechowego, smażonego z
nerkowców .
Wybaczcie mi tę kryptoreklamę, ale nie
mogę się oprzeć, aby nie pochwalić wyrobów
orzechowych PRIMAVIKA .
Masło smażone z
nerkowców jest już kolejnym, jakie degustuję tej firmy i zdecydowanie wystawiam mu wysokie noty zarówno za smak, konsystencję i skład. Gęste, gładkie, o skondensowanym smaku
nerkowców . 99%
orzechów to bardzo dobra zawartość pośród tego typu produktów dostępnych w sklepach. Produkcja bez użycia glutaminianu monosodowego i innych "świństw", to niewątpliwa zaleta. Brak powszechnego obecnie "dopełniacza", jakim jest
soja, to już w ogóle fenomen. No i ten smak! Mistrzostwo! Słów brak, polecam samemu spróbować :)Wracając do
chleba, z racji dużej ilości
mąki razowej, wyszedł mi on mocno zwarty i twardawy. Miałam duże wątpliwości odnośnie oryginalnego przepisu i tak nierównomiernej w nim proporcji mąk - ponad dwa
razy więcej tej razowej, niż zwykłej - gdyż przeważnie piekę odwrotnie .Przyznam szczerze, że wątpliwości te były słuszne, bo
chleb miał niezbyt zachęcającą strukturę. Być może pieczenie w garnku rzymskim - tak jak było to w oryginale - dałoby lepsze efekty. Za to smaku nie
będę się czepiać. Rewelacja! Trzaskające w zębach
orzechy nerkowca połączone z aromatem
masła orzechowego, idealnie się tu sprawdziły!
Składniki na 1 średni bochenek:2 łyżki
masła z
nerkowców smażone PRIMAVIKA350g
mąki żytniej razowej - razowa drobna typ 2000115g
mąki pszennej - luksusowa typ 5501 łyżeczka
cukru trzcinowego1 i 1/2 łyżeczki
soli20g
drożdży275ml ciepłego
mlekakilka łyżek ciepłej
wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu125g
orzechów nerkowca - posiekanych nożem
Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę
cukru trzcinowego i
mąki - jako pożywki . Wkruszyć
drożdże. Wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy" .W dużej misce wymieszać obie
mąki i
sól. Dołożyć
masło orzechowe. Wlać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek ciepłej
wody - gdyby konsystencja ciasta
chlebowego była zbyt zwarta.Z racji, iż robot nie da rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez co najmniej 5 minut ręką - j a to robię w lekko opruszonej
mąką misce, w której mieszałam składniki, ale można się posłużyć również stolnicą .Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć lekko
mąką . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 1 godzinę w cieple miejsce, dla podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto w misce zbić kilka
razy pięścią - w celu odgazowania . Dosypać posiekane
orzechy i wgnieść je w ciasto. Uformować okrągły bochenek i ułożyć go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko
mąką.
Chleb z wierzchu również opruszyć
mąką. Przykryć ściereczka kuchenna i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - bez termoobiegu, środkowy poziom, grzałka góra-dół . Piec 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.