Wykonanie
Walentynki wszędzie...Jedni obchodzą, drudzy hejtują, trzeci traktują jak każdy zwykły dzień.A dla mnie to pretekst do zrobienia pralinek ;)(Tak, wiem, że dopiero jest 12. Ale dziś akurat miałam wolne, by to zrobić)To przechodzimy do przepisów, a będzie ich aż 3!1.
Czekoladki mleczne z nadzieniem z
mleka w proszku.Składniki - 100 g
czekolady mlecznej- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
cukru- 4 łyżki
mleka- 1/4 szkl
mleka w proszku- foremka do pralinekPrzygotowanie-
Czekoladę rozpuścić. Częścią posmarować dno i ścianki foremek przy pomocy pędzelka.Wstawić do lodówki do stwardnienia.-
Masło i
cukier rozpuścić w garnuszku.- Dodać
mleko i
mleko w proszku. Wymieszać dokładnie. Wystudzić.- Nałożyć masę do foremek. Zamknąć pozostałą
czekoladą. Wstawić do lodówki.- Gdy zastygną wyjąć z foremek. Gotowe!2.
Czekoladki z matcha w białej
czekoladzie i migdałach/kokosie.Zaczerpnięte stąd - nieco zmienione.Składniki- 300 g
czekolady białej- 1/4 szkl
śmietanki słodkiej- 1-2 łyżeczki zielonej
herbaty matcha- tarte
migdały,
wiórki kokosowe do obtoczeniaPrzygotowanie -
Śmietankę podgrzać i dodać do niej matcha. Wymieszać.- Dodać 200 g posiekanej
czekolady i wymieszać do rozpuszczenia.(Można postawić nad parą
wodną)- Odstawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce. Najlepiej na całą noc.- Formować z masy małe kulki i maczać w pozostałych 100 g roztopionej
czekolady.- Obtoczyć w migdałach lub wiórkach (albo w czym chcemy).- Odstawić do lodówki do zastygnięcia.3.
Czekoladki z nadzieniem
miętowo-
cytrynowym.Składniki - ok. 100 g
czekolady gorzkiej.- lemon
curd (przepis tutaj)- świeża
mięta- 20-30 ml
śmietanki słodkiej- 10 g
masła- 1 tabliczka
białej czekolady- foremki do
czekoladekPrzygotowanieMasa miętowa:-
Śmietankę zagotować z gałązkami
mięty. Odstawić do wystudzenia.Później
miętę można wyjąć, ja postanowiłam nie wyjmować, lecz zblendować.- Dodać
masło i
białą czekoladę i wymieszać. Ostudzić.
Czekoladki: - Rozpuścić
czekoladę gorzką. Częścią posmarować dno i ścianki foremek.Wstawić na kilka minut do lodówki.- Napełnić
czekoladki masą
miętową i lemon
curd po połowie.- Zamknąć pozostałą
czekoladą. Wstawić do lodówki.- Po zastygnięciu wyjąć z foremek.
Smacznego!