Wykonanie
Tym razem się udało, kolejna pyszna akcja z
serii Wypiekanie na śniadanie na fb. Ostatnio troszku się leniłam i nie miałam czasu, aby gotować z dziewczynami. Ale jest niedziela, ja chora i jedyne na co miałam ochotę to owsianka. Owsiankę uwielbiam i jej ją niemal codziennie, więc z chęcią wzięłam udział. Miałam jeszcze mrożone wisienki, więc powstało pyszne śniadanko.Zapraszam :-)Składniki:- szklanka
płatków żytnich- 2 szklanki
mleka roślinnego lub zwykłego- 1
banan- 300 g mrożonych
wiśni (lub innych
owoców)- 3-4 łyżki
syropu z agawy lub innego - ja dałam
daktylowy- 1 łyżka
wody (do
wiśni)- garść
orzechów - u mnie
nerkowce i
migdały- 2 łyżki nasion chiaWykonanie:Do garnka wrzucamy rozmrożone
wiśnie, dodajemy łyżkę
wody i
syrop daktylowy (możecie dać także
miód lub
cukier), gotujemy kilka minut, aż
wiśnie puszczą sok.Następnie do drugiego garnka wlewamy
mleko (ja dałam szklankę
mleka i szklankę
wody) i wsypujemy
płatki, gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodajemy nasiona chia. Następnie chwilkę studzimy, do owsianki dodajemy pokrojonego
banana i posiekane
orzechy, mieszamy i przekładamy do pucharków czy kubeczków. Na wierzchu układamy
wiśnie z
sokiem.
Owsiankę robiłam razem z:-
Asią- Dorotką- Anetą- Danusią-
Magdą-
Aliną-
Magdą