Wykonanie
Na śniadanie, lunch czy kolację - liczy się smak, bogactwo wartości odżywczych i wygląd!
Ja w mojej propozycji postawiłam na wersję warzywną . Chciałam przetestować hummus jako główny składnik, w połączeniu z kilkoma, powszechnie dostępnymi w każdej lodówce, dodatkami. A
czemu hummus? A bo na zdrowie mi to wyjdzie! :) [źródło: www.portal.abczdrowie.pl ]
Jako że składa się głównie z
ciecierzycy, hummus jest doskonałym źródłem
białka o wysokiej wartości odżywczej - a to z kolei przydaje się moim kościom, mięśniom i skórze.
Cieciorka polecana jest osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu - ja akurat nie mam z nim problemów, ale profilaktycznie nie zaszkodzi.
Ciecierzyca zawiera substancje chroniące komórki przed czynnikami rakotwórczymi, czyli poprzez regularne spożywanie wzmacnia barierę ochronna organizmu i pozwala skuteczniej bronić się przed nowotworami.Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu układ trawienny lepiej funkcjonuje.Pasta sezamowa jest często składnikiem hummusu, a ziarna
sezamu są bogate w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy - przyda się na diecie!Pasta sezamowa i
cieciorka w hummusie są bogatym źródłem żelaza - anemio żegnaj!Składniki odżywcze znajdujące się w hummusie pomagają regulować i utrzymywać na stałym poziomie
cukier we
krwi - dla mnie jak znalazł, bo miewam z tym problem!
W chlebaku ostało się jeszcze
pieczywo z wczorajszego, własnoręcznego pieczenia - przepis na
chleb z
kaszą manną wkrótce na blogu.Na to solidne maźnięcie hummusem
oliwkowym PRIMAVIKA . Mmmhhhmmm, jaki dobry! Gładki i aksamitny, z kawałkami
oliwek w środku, lekko kwaskowaty, z posmakiem
sezamowym - zdecydowanie grubsza warstwa gładzi hummusowej kanapce się należy!Konfrontuje podpowiedź kubków
smakowych ze składem z etykiety - obecna
cieciorka 32% oraz
oliwki zielone bez pestek 19%, a także miazga sezamowa i
ocet jabłkowy . No proszę, jakie to moje podniebienie mądre :PObracam słoiczkiem naokoło i czytam dalej: bez
cukru, bez soi, bez glutenu, produkowany bez użycia substancji konserwujących, barwników, aromatów i glutaminianu monosodowego . Wiem co jem - to lubię!
Wracając do kanapki. Dorzucam kilka plastrów świeżego
ogórka oraz kawałki
pomidora . Na wierzch trochę
szczypiorku .
Sól i
pieprz do smaku. Wszystko to okraszone kapką
oliwy z oliwek - dodatek konieczny, bo z tłuszczem dopiero przyswajają się witaminy.