Wykonanie
Moja rodzinka bardzo lubi pieczone ziemniaczki. Smakują wspaniale i w zasadzie można je podać same, wystarczy do tego nawet sama surówka. Oczywiście można je podać z mięskiem jak ktoś chce. Obiad do zrobienia bardzo szybko i bez specjalnych składników.Ja tym razem upiekłam
ziemniaki z dodatkiem
oleju kokosowego i muszę wam powiedzieć, że wyszły pyszne, bardzo nam smakowały. Spróbujcie koniecznie, oczywiście jak nie macie
oleju kokosowego można dać zwykły
olej. Ale zachęcam was do zrobienia właśnie z
olejem kokosowym.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków (waga po obraniu)- 3-4 łyżeczki
oleju kokosowego (od Symbio)- płaska łyżeczka
soli- świeżo zmielony
pieprz- łyżka
słodkiej papryki w proszkuWykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Blaszkę (taka dużą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem kokosowym (
olej należy najpierw lekko podgrzać, aby miał płynną konsystencję). Układamy na blaszce nasze pokrojone
ziemniaki, posypujemy
solą,
pieprzem i
papryką oraz polewamy
olejem. Mieszamy wszystko najlepiej dłońmi.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, grzanie góra-dół przez 30 minut, następnie na 5-10 minut włączamy na funkcję termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniły.Podajemy same lub z dodatkami, ja podałam z surówką - mieszanka
sałat,
pomidorki,
papryka,
szczypiorek,
ogórki kiszone,
sól,
pieprz i
jogurt naturalny. Można także podać z
mięsem.