ßßß Cookit - przepis na Deser Snikers - sernik z mascarpone

Deser Snikers - sernik z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Od tego przepisu Internet aż huczał. Jedni pisali, że to niezdrowa bomba kaloryczna, inni zaś, że oddaliby wszystko z jeden kawałek. Postanowiłam wyrobić swoje własne zdanie na jego temat. Myślę, że raz na jakiś czas mały kawałek takiego deseru nikomu nie zaszkodzi (wszystko w granicach zdrowego rozsądku). Deser rzeczywiście do niskokalorycznych nie należy. Jest bardzo słodki i nieźle zapycha. Ale raz się żyje :)
Oryginalny przepis pochodzi bloga Kraina Sosny
SKŁADNIKI: (tortownica 20-24 cm)
Spód:
200 g czekolady (gorzka i mleczna)
2 łyżki masła
Masa:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36% (słodkiej)
3 łyżki cukru pudru
op. cukru wanilinowego (lub waniliowego)
2 łyżki żelatyny + gorąca woda do rozpuszczenia
Krówka:
250 g masy krówkowej (kajmaku)
1 łyżka masła
100 g orzeszków ziemnych niesolonych
Polewa:
200 g czekolady (gorzka i mleczna)
100 ml śmietanki 36% (słodkiej)
PRZYGOTOWANIE:
Spód: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Lekko przestudzić i wylać równomiernie na dno tortownicy. Tortownicę włożyć do zamrażarki aż czekolada zastygnie.
Masa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Mikserem ubić śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno. W osobnej misce połączyć mascarpone z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przełożyć do mascarpone i delikatnie połączyć. Na końcu delikatnie miksując dodać małym ciurkiem ostudzoną żelatynę i natychmiast masę wylać na czekoladowy spód. Na masę wyłożyć równomiernie orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość włożyć do lodówki.
Krówka: Masę kajmakową przełożyć z masłem do rondelka i lekko podgrzać. Całość wyłożyć na masę pokrywając orzeszki. Schłodzić.
Polewa: Czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. W tym samym czasie podgrzać w rondelku śmietankę. Śmietankę przelać do roztopionej czekolady i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Polewą pokryć masę krówkową i całość ostatni raz dobrze schłodzić.
Rady: Deser najlepiej się kroi rozgrzanym w wodzie nożem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2016/03/deser-snikers-sernik-z-mascarpone.html