Wykonanie
Dawno temu, w ogólniaku - zazwyczaj przed lekcją informatyki która była w
klasie na parterze - biegałam na przerwach z dziewczynami z klasy po pyszne drożdżówki, kręcone pączki i bajaderki do pobliskiej
cukierni. Smakowały rewelacyjnie i do dziś je pamiętam. Były też tam
ciastka z
budyniem i
owocami, i to one właśnie są pierwowzorem moich dzisiejszych bułeczek.Upiekłam je z
ciasta francuskiego i wypełniłam masą budyniową której nawet nie trzeba gotować.
Składniki :1 płat gotowego
ciasta francuskiego200 g. gęstego
jogurtu typu greckiego1
budyń waniliowy+
cukier do smaku2-3
kiwiPrzygotowanie :Ciasto dzielę na 6 dużych kwadratów (bok 10-12 cm), sklejam ciasto w rogach każdego - jak na zdjęciu, bo powstały miseczki. Tak przygotowane przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jogurt mieszam z suchym
budyniem i
cukrem do smaku. Do każdej miseczki nakładam 2 łyżki masy i układam plasterki
kiwi. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C i piekę 20-25 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Ostudzone oprószam
cukrem pudrem.