Wykonanie
![](/Data/Images/smykwkuchni.blogspot.com\2016_slash_03_slash_zakwas-na-zurek/l/754594743.JPG)
![](/Data/Images/smykwkuchni.blogspot.com\2016_slash_03_slash_zakwas-na-zurek/l/-21177579.JPG)
Zakwas na żurek, to bardzo prosta sprawa, potrzebujecie
mąkę żytnią typ 720,
wodę przegotowaną,
czosnek,
ziele angielskie,
listki laurowe,
pieprz, ewentualnie skórka
chleba na zakwasie.Jak zrobić:1 dzień:4 łyżki
mąki żytniej, 4 ząbki
czosnku, 4
listki laurowe,
pieprz,
ziele angielskie -kilka ziarenek, skórka
chleba, całość zalej
wodą przegotowaną- 3/4 szklanki. Odstaw w ciepłe miejsce2 , 3,4 , 5 dzień:dodaj 1 łyżkę
mąki i 2 łyżki
wody6 dzień: dodaj 1 łyżkę
mąki i pół szklanki
wodyZakwas gotowy!
![](/Data/Images/smykwkuchni.blogspot.com\2016_slash_03_slash_zakwas-na-zurek/l/1981098824.JPG)
![](/Data/Images/smykwkuchni.blogspot.com\2016_slash_03_slash_zakwas-na-zurek/l/1456625958.JPG)
Smacznego!