Wykonanie
Na samym wstępie muszę się przyznać, ze nigdy całkiem sama nie robiłam zakwasu od
zera - bo nie było takiej potrzeby. Zakwas zdobyłam chyba w 2011 r. albo ciut wcześniej i od tego czasu spokojnie sobie
chleb piekę. Ale co i raz ktoś mnie pyta jak zrobić zakwas? Postanowiłam więc umieścić tu takową informację - popartą kilkoma przepisami, wzorami i doświadczeniem znajomych.Generalna zasada polega na tym, ze bierzemy niewiele
mąki żytniej i mieszamy z taką samą(lub ciut więcej) ilością
wody letniej / ciepłej (nie za ciepłej, takiej przyjemnej w dotyku) i przez kolejne conajmniej 3 dni zostawiamy w cieple i dokarmiamy. Prosty przepis pochodzący z książki Julity Bator - "Zamień chemię na jedzenie" brzmi tak:1. dzień1 łyżkę
mąki żytniej wymieszać z 2 łyżkami
wody i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Polecane naczynie to ceramiczna miseczka lub litrowy słoik przykryte lnianą ściereczką. (musi być dostęp powietrza do tej mieszanki - by zakwas się dobrze robił)2. dzieńDo zakwasu dodać 1 łyżkę
mąki żytniej oraz 2 łyżki ciepłej
wody, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce3. dzieńDo zakwasu dodać 1 łyżkę
mąki żytniej oraz 2 łyżki ciepłej
wody, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce4. dzieńDo zakwasu dodać 2 łyżki
mąki żytniej oraz 4 łyżki ciepłej
wody, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce5. dzieńDo zakwasu dodać 3 łyżki
mąki żytniej oraz 6 łyżek ciepłej
wody, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsceMozna jeszcze 6 dzień :Do zakwasu dodać 3 łyżki
mąki żytniej oraz 6 łyżek ciepłej
wody, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsceSkąd wiemy, że zakwas jest gotowy? Ano stąd, że zaczyna "bulgotać".Jeśli nie chcemy piec danego dnia - wstawiamy zakwas do lodówki. Co tydzień - góra 2 tygodnie należy zakwas dokarmić (wystarczy samo dokarmianie lub przy okazji pieczenia
chleba).Jak dokarmiać zakwas? Wyjąć go z lodówki, dodać ok 2 łyżek
mąki żytniej oraz 4 łyżek ciepłej
wody a następnie odstawić na 12 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. po tym czasie znów możemy go przechowywać w lodówce.ps. pamiętajcie, że ZAKWAS to co innego niż ZACZYN. Dopiero z tak przygotowanego ZAKWASU możemy przygotować dobry ZACZYN. - czasem to się może wydawać niejasne - szczególnie jak ktoś dopiero rozpoczyna swą przygodę z pieczeniem
chleba.Wydrukuj przepis