ßßß Cookit - przepis na "Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami"

"Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 marca 2016 r. Mazurki mają to do siebie, że podbijają serca wszystkich domowników, tak było i w tym przypadku. Kompozycja cudownie kruchego ciasta otulona aksamitnym kremem w asyście listków mięty, misternie zdobiących całość, czaruje do tego stopnia, że na talerzyku pozostają zaledwie okruszki.
Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu - tym bardziej zachęcam do zrobienia :-)
Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 23 marca . Doskonały mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami!
Z tego przepisu przepyszne wychodzą również kruche babeczki, pod krem jogurtowy dodaję owoce np. borówkę amerykańską, maliny - polecam :-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 55 min
Liczba porcji: 12 porcji
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Źródło inspiracji - stąd :-)
Kruchy spód:
zimne masło : 135 g
ekstrakt z wanilii : 2 łyżeczki
cukier puder : 95 g
mąka pszenna : 165 g
mąka ziemniaczana : 45 g
zimna woda : 1 łyżka
Masa jogurtowo-czekoladowa:
jogurt naturalny (np. firmy Zott, może być grecki): 125 g
biała czekolada : 160 g
Dodatkowo:
zmielone migdały : 50 g
Przygotowanie:
wszystkie składniki umieszczam w malakserze i miksuję na jednolitą masę ( można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie)
tortownicę o średnicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczenia
schłodzone ciasto dzielę na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 na dno formy wykładam równomiernie 2/3 ciasta ( można mniej), wylepiam nim spód ( dobrze jest wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia) z pozostałej 1/3 ciasta robię wałeczek i zdobię nim brzegi ciasta
formuję również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski z pozostałego uformowałam kulki na kwiatuszek i kółeczko ( zabawa z kruchym ciastem według Waszej inwencji ) na wałeczkach wykonałam wzorek przy pomocy widelca
pieczenie w temperaturze 180oC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia
wyjmuję z piekarnika i studzę
dzień wcześniej jogurt wykładam na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykrywam i wstawiam do lodówki do odcedzenia ( jogurt potrzebuje średnio 6-8 godzin
odlewam zgromadzoną wodę
czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej ( w garnku z grubym dnem )
lekko studzę w misie miksera umieszczam odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej
stopniowo łyżka po łyżce dodaję roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy
chwilę czekam, by masa zgęstniała
następnie masę przekładam do worka cukierniczego z odciętym rogiem i zdobię mazurek na koniec prószę zmielonymi migdałami
można pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia
Smacznego :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2016/03/mazurek-jogurtowy-z-biaa-czekolada-i.html