Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu przepis na koktajl
jogurtowy z nasionami chia i
mango. To zdrowa i smakowita propozycja na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Koktajl spokojnie można przygotować poprzedniego dnia, zamknąć w słoiczku i schować do lodówki.Chia,
szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone pozytywnie oddziałują na nasze samopoczucie, wspomagają układ nerwowy oraz
sercowo-naczyniowy. Są także źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego
białka.
Czas przygotowania: 3 godzinySkładniki:200 ml
naturalnego jogurtu2 łyżeczki nasion chia1/2 dojrzałego
mangogarść
jagód gojiWykonanie:Do słoiczka wsypujemy nasionka chia, dodajemy
jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Gdy nasionka napęcznieją
mango kroimy w kostkę i blendujemy. Przekładamy do słoiczka z
jogurtem i posypujemy
jagodami goji.