ßßß
Dziś na blogu przepis na koktajl jogurtowy z nasionami chia i mango. To zdrowa i smakowita propozycja na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Koktajl spokojnie można przygotować poprzedniego dnia, zamknąć w słoiczku i schować do lodówki.Chia, szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone pozytywnie oddziałują na nasze samopoczucie, wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Są także źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka.
Czas przygotowania: 3 godzinySkładniki:200 ml naturalnego jogurtu2 łyżeczki nasion chia1/2 dojrzałego mangogarść jagód gojiWykonanie:Do słoiczka wsypujemy nasionka chia, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Gdy nasionka napęcznieją mango kroimy w kostkę i blendujemy. Przekładamy do słoiczka z jogurtem i posypujemy jagodami goji.