Wykonanie
Jedliście kiedyś nasiona chia ?Te małe, niepozorne nasionka pochodzą z jednej z najstarszych roślin uprawnych. Ich prozdrowotne właściwości docenili już w czasach prekolumbijskich Aztekowie, dla których nasiona chia były jednym z najważniejszych pokarmów.Chia (zwane też
szałwią hiszpańską) zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku oraz łatwo przyswajalnego
białka.Nie zawierają natomiast glutenu i... są bez smaku, przyjmują smak płynu, w którym zostały namoczone.Zalane
wodą,
sokiem lub
mlekiem nasiona tworzą żel absorbując niemal 10
razy tyle płynu, ile same ważą.Można z nich przygotować smaczny i zdrowy
pudding, dodać do sałatki lub
musli, stosować zmielone jako zagęszczacz do zup i
sosów.Jeśli zamierzacie zabrać
pudding do pracy na pyszne i pożywne śniadanie, zamiast pucharów użyjcie słoika :)Składniki250 - 300 ml
mleka kokosowego świeżego lub z puszki lub innego ulubionego
mleka2-3 łyżki nasion chia (w zależności od tego, jak gęsty
pudding lubicie)1 łyżka
cukru trzcinowego lub
palmowego lub
syropu z agawy lub płynnego
miodu1 duże
mango lub inne ulubione
owoceopcjonalnie 1 łyżka
wiórków kokosowychPrzygotowanieDo
mleka dodać nasiona chia,
cukier lub
syrop z agawy, ewentualnie także
wiórki kokosowe i bardzo dokładnie wymieszać. Połowę przelać do pucharków lub szklanek i odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Mango bardzo drobno posiekać, wyłożyć na schłodzony
pudding. Na warstwę
mango delikatnie położyć drugą część
puddingu i odstawić na kolejną godzinę do lodówki.Przed podaniem udekorować
owocamiSmacznego