ßßß Cookit - przepis na Kokosowy pudding z nasion chia z musem owocowym

Kokosowy pudding z nasion chia z musem owocowym

nazwa

Wykonanie

Długo zbieram się do zrobienia puddingu z nasion chia. Z niewyjaśnionych przyczyn obawiałam się jego smaku i konsystencji. Niepotrzebnie! Świetna propozycja dla tych, którzy szukają zdrowych "słodkości". Wykonanie jest banalnie proste - nie ma takiego antytalentu kulinarnego, który by sobie nie poradził. Efekt wizualny i smakowy na piątkę z plusem. Na koniec krótko trzeba też wspomnieć o właściwościach szałwii hiszpańskiej - zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki i więcej wapnia niż mleko. Zainteresowanych odsyłam przykładowo na tę stronę.
Składniki (2 porcje)
2 , 5 łyżki nasion chia,
1 szklanka mleka - zwykłego lub roślinnego,
1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub ksylitolu,
2 łyżki wiórków kokosowych,
garść wybranych owoców - u mnie truskawki (około 10 sztuk).
Wykonanie
Najlepiej przygotować pudding dzień wcześniej, żeby miał czas napęcznieć. Przy przygotowaniu polecam korzystanie ze słoika. Wsypujemy do niego nasiona i zalewamy mlekiem. Dodajemy wybrany "słodzik" - u mnie był to ksylitol i wiórki. Zakręcamy słoik i trzepiemy, tak żeby wszystko się dokładnie wymieszało. Pudding przelewamy do docelowych miseczek i wkładamy do lodówki na minimum 4-5 h, a najlepiej na całą noc.
Owoce blendujemy na gładką masę - ja już ich nie słodziłam, bo same nasiona są jak dla mnie mocno słodkie. Wylewamy je powoli na nasz pudding. W ten sposób mamy gotowy deser:)
Źródło:http://chilikuchnia.blogspot.com/2016/04/kokosowy-pudding-z-nasion-chia-z-musem.html