Wykonanie
Piątek wieczór, święta tuż tuż, a przygotowania w lesie? Wciąż zdążycie przygotować coś ekstra! Na przykład błyskawiczny i nowoczesny mazurek nadziany mnóstwem przepysznych
bakalii. Dekoracja może wyglądać na czasochłonną, ale zdobienie tą metodą idzie naprawdę szybko. W niecałe pół godziny udało mi się wyczarować wzór widoczny na zdjęciach, a mogło być nawet szybciej ;) Mazurki są zwykle bardzo słodkie i nie cieszą cię dużym powodzeniem. Tym bardziej, że święta obfitują w inne pyszności. Ten mazurek jest całkiem inny i zapewniam, że znika jeszcze szybciej, niż się go robi ;) Spróbujcie sami!podane składniki wystarczą do przełożenia
wafla o wymiarach ok. 20x30 cm
Do mazurka będziemy potrzebować:250 g
mleka w proszku (nie granulowanego!)150 ml
wody100 ml
mleka100 g
cukru trzcinowego typu demerara100 g
masła 82%100 g kandyzowanych
owoców (użyłam
ananasa i
mango)50 g
rodzynek (dużych i miękkich, suche należy wcześniej namoczyć)100 g
orzechów (użyłam
nerkowców i ziemnych)suche
wafle (2,5 szt.)Do dekoracji:100 g
białej czekolady100 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
masła 82%5 łyżek słodkiej
śmietanki 30 lub 36%
bakalie do dekoracji2 rękawy cukiernicze (lub papier do pieczenia, który zwijamy w rożki i używamy tak jak gotowych rękawów)Mazurek najlepiej przygotować tak jak terrinę, dzień przed podaniem. Szykujemy dwa
wafle na spód i wierzch mazurka oraz 1/2
wafla do nadzienia. W sporej misce łączymy
mleko w proszku, 1/2 pokruszonego drobno
wafla oraz
bakalie.
Masło,
mleko,
wodę i
cukier podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Czekamy, aż całość się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą, ale nie gorącą miksturą zalewamy suche składniki w misce i dokładnie mieszamy. (Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę
mleka, ale nie za dużo, by za bardzo nie rozrzedzić nadzienia!) Całość wykładamy na jednym z pozostałych
wafli, wyrównujemy i przykrywamy drugim. (Musimy działać szybko, by mieszanka nie zastygła.) Mazurek owijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. (Można go jeszcze czymś obciążyć.) Następnego dnia dowolnie dekorujemy. Wzór możemy sobie wcześniej zaznaczyć na
waflu (np. jadalnym
mazakiem) lub po prostu rozsmarować na nim rozpuszczoną
czekoladę. Ja proponuję prostą, ale bardzo efektowną dekorację wyciskaną z rękawa cukierniczego. Ciemną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z 2 łyżkami
masła i 3 łyżkami
śmietanki. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, przekładamy ją do rękawa i dekorujemy mazurek wyciskając
czekoladę w zagłębienia
wafla. (Gdyby masa początkowo była zbyt mocno podgrzana, a przez to zbyt płynna, odstawiamy ją na chwilę w chłodne miejsce, a kiedy lekko stężeje, dekorujemy.)
Białą czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami
masła i 2 łyżkami
śmietanki i dalej postępujemy tak samo jak w przypadku
gorzkiej czekolady. Jeśli na wierzchu chcemy ułożyć jeszcze
bakalie, musimy to zrobić zanim
czekolada zastygnie, inaczej nie będą się trzymać. Jednak jeśli się spóźniliśmy i dekoracja zdążyła stężeć,
rodzynki i
orzechy maczamy najpierw w rozpuszczonej
czekoladzie i dopiero układamy na mazurku. Gotowe!Wesołych i smacznych świąt Wielkiej Nocy życzyEwelina, www.ratunkuobiad.blogspot.com :)