Wykonanie
Gdy
orzechy nie są w stanie zaspokoić Twojego
orzechowego głodu, do dzieła wchodzi ta granola. 100 % 'orzechowości' zapewnione przez
masło orzechowe, które opatula każdy płatek owsiany. Do tego cała
armia superfoods, czyli najzdrowszy ze wszystkich tłuszczy
olej kokosowy, nasiona chia czy
jagody goji. Sprawa jest jasna - nic z rana nie
doda Ci więcej energii!Składniki:5 łyżki
masła orzechowego2 łyżki
oleju kokosowego3 łyżki nasion chia3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
wiórków kokosowychgarść ulubionych
orzechów, posiekanych2 i 3/4 szklanki
płatków owsianych1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady, posiekanej4 łyżki
jagód goji10
daktyli, pokrojonych na 5 częściWykonanie:
Masło orzechowe podgrzać razem z
olejem kokosowym aż całość się rozpuści (najlepiej zrobić to w kąpieli
wodnej, ale można też na małym ogniu lub w mikrofalówce). Do roztopionej masy dodać nasiona chia,
siemię lniane,
wiórki kokosowe, posiekane
orzechy i
płatki owsiane. Całość wymieszać.Piec w 170 stopniach około 45 minut często mieszając (
orzechy lubią się przypalać).Gotową granolę lekko ostudzić i do jeszcze ciepłej dodać
gorzką czekoladę (
czekolada lekko się roztopi i zlepi granolę tworząc coś w rodzaju crunchy).Gdy całość całkowicie wystygnie wmieszać
jagody goji i
daktyle. Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.Smacznego!