Wykonanie
Nasiona chia (
szałwia hiszpańska) stały się w ostatnim czasie dość popularne.
Czemu to zawdzięczają? Być może temu, że należą do najzdrowszej żywności na świecie. Słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i zdrowotnych.Bogate w kwasy omega-3 i 6, błonnik, wspomagają trawienie.Można by tak wymieniać dłuuugo, dlatego jeśli kogoś interesuje ten temat, to zapraszam do lektury na www.nasionachia.pl . Wszystko jest fajnie opisane :)Tymczasem ja zapraszam Was do spróbowaniu pysznego
puddingu na
mleku kokosowym z
owocami. Rewelacja! :) Przypominam, że pyszne
mleko kokosowe możecie łatwo i tanio zrobić samodzielnie w domu (przepis na
Mleko kokosowe <= KLIK) i to z dwóch składników :)Pozdrawiam gorąco :)
Co potrzebujemy: (2 porcje)2 pełne łyżki nasion chia250 ml
mleka kokosowego (lub innego, jeśli nie lubimy)opcjonalnie: 1 łyżeczka
brązowego cukruświeżo
owoce (u mnie część zamrożona)
Wersja na szybcika1. Nasiona chia zalewamy
mlekiem kokosowym (zrób je sam <=) i wsypujemy łyżeczkę
cukru. Gotujemy w na małym gazie do momentu "zżelowania" się nasion, systematycznie mieszając. U mnie trwało to ok 10-15 minut.2. Po przestygnięciu możemy dodać
owoce i zajadać się :)Wersja dla cierpliwych :)1. Nasiona chia zalewamy
mlekiem kokosowym i wsypujemy łyżeczkę
cukru. Dokładnie rozmieszajmy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie nasiona wpiją
mleko i
zrobi się gęsta konsystencja.2. Na wierzch gęstego
puddingu wrzucamy
owoce i rozkoszujemy się chwilą :)